fbpxBlog

Katere dejavnosti cvetijo tudi v času trenutne korona krize

Katere dejavnosti cvetijo tudi v času trenutne korona krize - Positiva rešitve d.o.o.

Verjamemo, da nas je velika večina že utrujenih od trenutnih ukrepov za zajezitev korona virusa. Vendar pa je situacija v kateri smo se znašli zanimiva za analizo dejavnosti in podjetij, ki v tem času prosperirajo. Namig: kar nekaj jih je povezanih tudi z informacijsko tehnologijo ter spletno prodajo.

Javno življenje se je zadnji mesec v veliki večini evropskih držav skorajda ustavilo. Gospodarske posledice pa se bodo – oz so že najverjetneje dotaknile velikega dela prebivalstva.

Ni važno ali ste organizator koncertov, turistični delavec, igralec v košarkarskem klubu, kulturni delavec, frizer ali gostinec.  V tem in še v marsikaterem drugem sektorju gospodarstva je večina ljudi trenutno brez dela, na čakanju ali pa že brez službe.

Na drugi strani pa je kar nekaj dejavnosti, ki v času te krize cvetijo, beležijo občutno rast in velike dobičke.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj primerov:

Spletna prodaja in dostava

Dejstvo, da je (bila) večina fizičnih trgovin zaprtih, ljudje pa se zadržujejo doma, je sprožilo pravi pospešek spletnih nakupov. Čeprav se tudi pri nekaterih spletnih trgovcih pozna trenutna nedorečena situacija, pa se je večina vseh nakupov seveda opravila prek spleta.

Posledično se je povečalo tudi število opravljenih dostav različnih dostavnih služb. Večina dostavnih služb v EU se je na situacijo dobro pripravila, tako da so dostave potekale brez težav.

spletna prodaja positiva rešitve

Slika: Spletna prodaja cveti v času korona krize

Povezave in viri: Amazon zaposluje 100000 novih delavcev, Spletni nakupi v času korona virusa, Delivery and digital services thrive on coronavirus outbreak

Dostava hrane in živil

Dostava hrane in živil s strani večjih trgovcev je bila za večino kupcev pravi izziv, saj je bilo skoraj nemogoče dobiti prost termin dostave (Spar, Mercator … ). Tudi dostava hrane iz restavracij je v času te krize v porastu. Število naročil se je povečalo, dostavljavci  pa so se prilagodili varnostnim ukrepom za zaščitno strank. Dostavo izvajajo do vrat – brez kontakta, plačila so brezstična oz. preko spleta.

Število povpraševanj po dostavi se je močno povečalo tudi pri dobaviteljih lokalne hrane (zelenjava, sadje, mlečni izdelki … ) in marsikateri dostavljavec je bil prisiljen omejiti sprejemanje naročil. Na splošno so rast beležila vsa podjetja, ki na spletu ponujajo dostavo živil in pijač. Podjetje specializirano za dostavo zmrznjenih izdelkov Bofrost je na nemškem trgu zabeležilo 2x več naročil kot ponavadi.

Video: Tudi dostavljavci zamrznjene hrane beležijo porast prodaje

Povezave in viri: How Food Delivery Apps Are Responding To The Coronavirus, Online food delivery is one of the winners of corona virus outbreak

Spletne storitve in IT podjetja

Veliko podjetij je zaprlo svoje pisarne in se odločilo za delo od doma z uporabo virtualnih pisarn. Uporaba programske opreme za video konference in ostalih spletnih komunikacijskih orodij je postala del vsakdana. Podjetje Microsoft je že v sredini marca zaznalo 40%  povečano uporabo storitve Microsoft Teams, ki je namenjena delu in sodelovanju na daljavo. Prav tako se je drastično povečala uporaba platforme ZOOM, ki nudi programsko opremo za video konferenčna srečanja. Povečala pa se je tudi uporaba zabavnejših storitev in aplikacij: Netflix, Steam, Spotify …

Slika: Orodje MS Teams je deležno velikega porasta uporabnikov

Povezave in viri: Netflix Seeing Usage Spikes In Coronavirus Hot Spots, Microsoft: 775% Increase In Cloud Services, 44 Million Daily Teams Users, 900 Million Meeting Minutes Weekly, Microsoft announces new Teams features as usage skyrockets nearly 40 percent in a week

Trgovine in drogerije

V prvih dneh in tednih korona krize smo lahko v trgovinah z živili spremljali mrzlične nakupe, ki so spominjali na čas razprodaj in večjih praznikov. Prodaja je močno poskočila, po oceni Boston Consultig Group  za vsaj 10%-15%.  Ni pa še jasno kakšne bodo prodajne številke srednjeročno.

Povečani nakupi toaletnega papirja, testenin in mleka na zalogo lahko pomenijo, da bo na daljši rok nakupov v trgovinah manj.  Še vedno pa je za trgovine ugodno dejstvo, da so zaprte restavracije.

Tudi drogerije so zaznale povečano prodajo mila, razkužil in toaletnega papirja. DM je na nemškem trgu v marcu zaznal občutno povečanje prodaje mil, razkužil in toaletnega papirja v primerjavi z marcem 2019.

Video: Nujne življenjske potrebščine smo v prvih tednih korna krize razgrabili

Povezave in viri: Sales of hand sanitizer are skyrocketing due to the coronavirus, leading to rationing and price hikes, Grocery prices are rising as eat-at-home demand soars during the coronavirus pandemic

Proizvajalci in dobavitelji zaščitnih mask, medicinske opreme in higienskih izdelkov

Vsi proizvajalci zaščitnih mask, zaščitnih oblek in ostalih izdelkov za osebno higieno so zaznali neverjeten skok pri naročilih. Podjetje 3M, ki v vseh svojih tovarnah proizvaja maske in respiratorje, že dalj časa ne more izpolnjevati naročil. Podjetje Dupont v Luksemburgu trenutno v več izmenah proizvaja zaščitne obleke. Iz podjetja Sagrotan, ki proizvaja razkužila, so že konec februarja sporočili, da je povpraševanje naraslo eksponentno.

Povečanemu povpraševanju po zaščitni opremi in povečani poslovni “iznajdljivosti” pa smo bili priča tudi na domačem trgu.

Slika: Prodaja obraznih zaščitnih mask je močno narasla

Povezave in viri: US industrial giant 3M scrambles to meet demand for face masks as coronavirus spreads,  DuPont ramps up safety suit production as coronavirus causes shortages in China

Proizvajalci zdravil in cepiv

In nenazadnje farmacevtska podjetja. Vsako podjetje (ali inštitut), ki je potencialno sposobno razvoja zdravila ali cepiva, je danes eno naših “največjih upanj”. Podjetja so v razvoj usmerila vse znanje in veliko človeških virov. Farmacevtsko podjetje CureVac, ki se že od januarja ukvarja z razvojem cepiva, bo samo v EU investiralo več kot 80.000.000,00 €. Močno pa se je povečala tudi prodaja zdravil proti navadnemu prehladu, kašlju, bolečinam …

Povezave in viri: Coronavirus triggers sharp rise in price of pain relief medication, These Are The Billionaire Investors Behind German Drugmakers Developing A Coronavirus Vaccine

Zaključek

Vsaka kriza je za nekoga dobra. Obrabljena fraza, ki zopet drži. Pri Positivi vam ne moremo pomagati, da postanete dobavitelj medicinske opreme. Lahko pa vam pomagamo pri:

Na nas se obrnite preko elektronske pošte info@positiva.si in z veseljem se vam posvetimo.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT