fbpxTELEKOM SLOVENIJE SPLETNA STRAN IN PORTAL

POSLOVNA REŠITEV

Ogled Stranke

NEKAJ OSTRANKI


Telekom Slovenije je vodilni in najnaprednejši slovenski ponudnik najsodobnejših IKT-storitev in rešitev.

Nenehno skrbi za razvoj in uvaja nove inovativne tehnologije, tako da uporabnikom zagotavlja vrhunsko omrežje, najsodobnejše storitve in odlično uporabniško izkušnjo.

Skupina Telekom Slovenije sodi med celovite ponudnike komunikacijskih storitev v regiji JV Evrope, ki poleg nacionalnega operaterja telekomunikacij v Sloveniji prek odvisnih družb deluje tudi na trgih jugovzhodne Evrope, in sicer na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Srbiji, v Črni gori in v Severni Makedoniji.

Njena dejavnost obsega fiksne in mobilne komunikacije, digitalne vsebine in storitve, multimedijske storitve in digitalno oglaševanje, sistemsko integracijo in računalništvo v oblaku, gradnjo in vzdrževanje telekomunikacijskih omrežij ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine na območju Krajinskega parka Sečoveljske soline.

Zgodovino podjetja Telekom si lahko ogledate na tej povezavi.


telekom.si positiva rešitve d.o.o.
telekom.si referenca positiva rešitve d.o.o.
telekom slovenije spletna stran - positiva rešitve d.o.o.

O PROJEKTU

Namen prenove spletne strani in portala Telekom Slovenije je zagotoviti boljšo uporabniško izkušnjo vse večjemu številu obiskovalcev. Da bi to dosegli, smo se osredotočili tudi na optimizacijo delovanja in odzivnosti spletne strani.

Zaledna aplikacija spletne strani in portala Telekom Slovenije je napisana v programskem .NET  okolju z uporabo programskega jezika C#, za uredniški del je uporabljen Umbraco CMS.

Za serviranje podatkov na front-end se uporablja GraphQL API.

Za avtentikacijo se uporablja interni avtentikacijski strežnik, ki hrani podatke o uporabnikih. Pripravljena je tako, da se na različne Telekomove portale (Moj telekom, E-trgovina, Telekom.si) prijavimo samo enkrat (single sign on) in je prehod med njimi iz stališča uporabnika transparenten.

Podatki se hranijo v MS SQL bazi. Za hitrejše serviranje podatkov, ki se pogosto uporabljajo se uporablja Redis, ki je hitra in visoko zmogljiva in-memory podatkovna baza.

Zaledje servira podatke tudi ostalim aplikacijam podjetja Telekom, kot so Moj telekom in E-trgovina.

Implementiranih je več integracij, kot so:

  • periodični prenos dokumentov iz dokumentnega sistema
  • integracija fiksnih in mobilnih paketov za telekom.si in vse podsisteme
  • integracija produktov preko Hybris trgovinske platforme
  • integracija prodajnih mest z lokacijo in urami obratovanja
  • integracija storitve pokritosti omrežja
  • integracija gostovanja v tujini
  • ostale manjše integracije storitev za prikaz uporabnih vsebin in informacij za uporabnike

Za prikaz front-enda smo uporabili Angular 16 in tako imenovan Server-side rendering (SSR), pri čemer strežnik generira spletno stran, uporabniku pa pošlje rezultat. Tako se stran na uporabnikovem računalniku ne generira še enkrat, kar znatno pohitri začetno nalaganje.

Obenem se za učinkovito predpomnjenje generirana stran na strežniku shrani tudi v Redis. Vsakemu naslednjemu uporabniku tako pošljemo že generirano stran, kar proces nalaganja še dodatno pohitri.

Z uporabo web komponent pa poskrbimo tudi za ogrodje spletne strani na portalih Moj telekom in E-trgovina (header, footer in nekatere komponente). Tako imamo sedaj samo en repozitrorij, kjer se koda spreminja. Prej pa je imel vsak portal svojega. Tako smo precej pohitrili proces apliciranja sprememb.

Aplikacije gostujejo v kontejnerjih na platformi OpenShift, kar omogoča prilagajanje virov glede na obisk. To pripomore k učinkovitemu skaliranju in upravljanju s prilagodljivostjo v realnem času.

Za izgled spletne strani je poskrbelo podjetje Renderspace, naš partner pri designu.

Video predstavitev projekta: Prenova spletne strani Telekom Slovenija

Vabljeni torej k ogledu nove spletne strani ter portala Telekoma Slovenije. V kolikor pa se tudi v vašem podjetju zanimate za spletno stran in portal na najvišjem nivoju, nam pišite na info@positiva.si in z veseljem se vam posvetimo.

In kot pravijo pri Telekomu: “Ko preizkusiš, preprosto veš!” 🙂


ZAČNIMO PROJEKT