fbpxBlog

Kaj je optimizacija spletnih strani (SEO) in zakaj je pomembna?

Kaj je optimizacija spletnih strani (SEO) in zakaj je pomembna?

Optimizacija spletnih strani za iskalnike (Ang. SEO – search engine optimization)

je proces, s katerim povečujemo vidnost naše spletne strani med t.i. organskimi (naravnimi oz. neplačanimi) rezultati spletnih iskalnikov. Optimizacija spletnih strani izvajamo neprestano, in sicer tako, da v svojo spletno stran vključujemo elemente, ki so relevantni in “prijazni” za spletne iskalnike.

 

Optimizacijo spletnih strani za iskalnike delimo na tri osnovna področja:

 

  1. On-page optimizacija zajema elemente, ki sestavljajo spletno stran: HTML koda, tekstovna vsebina in slike.
  2. Ustvarjanje vsebin: kontinuirano kreiranje zanimivih vsebin za obiskovalce spletnih strani nas v iskalnikih rangira visoko, saj se z njimi povečujeta število obiskov spletne strani in čas, ki ga posamezni obiskovalec preživi na strani. Sem štejemo kreiranje videov, pisanje bloga ipd.
  3. Ustvarjanje povezav pa se nanaša predvsem na povezave drugih relevantnih spletnih strani, ki kažejo na našo spletno stran (t.i. backlinks). Povezave z drugih strani na našo stran iskalnikom povedo, da je naša stran pomembna, zato jo rangirajo višje.

Uspešno optimizirana stran bo tako vsebovala skrbno izbrane, relevantne, ključne besede, na osnovi katerih bodo algoritmi spletnih iskalnikov stran prepoznali in jo znali umestiti v primeren kontekst. Vsebina strani bo “živa”, saj se bo frekventno nadgrajevala z novimi, relevantnimi avtorskimi vsebinami. Zaradi slednjega bo stran zanimiva tudi za druge spletne strani, na katerih si bo “prislužila” povezave, ki bodo obiskovalce usmerjale nanjo.

 


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT