fbpxBlog

Povečanje števila prevar z lažnimi elektronski sporočili

ALARM povečanje prevar

Po poročanju Finančne uprave RS zavezanci ponovno v povečanem obsegu  prejemajo prevarantska elektronska sporočila. Finančna uprava zavezancev na takšen način ne obvešča.

Prosimo, bodite previdni!

Ne nasedajte in nikamor ne sporočajte ali vpisujte svojih podatkov. Finančna uprava od zavezancev nikoli ne zahteva, da vnašajo svoje osebne podatke ali podatke o transakcijskih računih v spletne povezave ali SMS-sporočila. To je vsekakor znak, da gre za prevaro.

Primer poskusa prevare:

prevare na spletu

Nekaj nasvetov kako se zaščititi pred prevarami

V današnjem digitalnem svetu se vse bolj zanašamo na e-pošto kot način komunikacije, tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju. Žal pa se s tem povečuje tudi možnost za zlorabe in prevare prek e-pošte.

Da se zaščitite pred prevarami prek e-pošte, upoštevajte naslednje nasvete:

  1. Vedno preverite e-poštni naslov pošiljatelja, da se prepričate, ali je resničen in verodostojen.
  2. Nikoli ne delite svojih osebnih podatkov, gesel ali številk kreditnih kartic prek e-pošte ali spletnih obrazcev, ki jih prejmete v e-pošti, razen če ste prepričani, da so varni in zaupanja vredni.
  3. Ne odpirajte neznanih priponk ali povezav v e-poštnih sporočilih, saj lahko vsebujejo zlonamerne datoteke ali povezave do lažnih spletnih strani.
  4. Posodobite protivirusno programsko opremo in požarni zid na svojem računalniku, da se zaščitite pred morebitnimi okužbami.
  5. Če prejmete sumljivo e-poštno sporočilo, ki se zdi prelepo, da bi bilo res, je najverjetneje prevara. Preverite pristnost ponudbe ali zahtevka tako, da se obrnete na podjetje ali osebo, ki naj bi poslala e-pošto, prek uradnih kontaktov, ki ste jih našli samostojno.
  6. Bodite pozorni na slabo slovnico, nenavadno oblikovanje ali druge znake, ki kažejo, da e-poštno sporočilo ni verodostojno. Profesionalne organizacije običajno skrbijo za kakovost svojih e-poštnih sporočil.
  7. Izobražujte se o pogostih prevarah prek e-pošte in kako jih prepoznati. Redno spremljajte novice o spletni varnosti, da boste obveščeni o novih grožnjah in taktikah prevarantov.
  8. Uporabite dvostopenjsko ali večstopenjsko avtentikacijo za svoje spletne račune, kadar je to mogoče. To dodatno varnostno plast zagotavlja, da bo dostop do vaših računov težji tudi v primeru, da prevaranti pridobijo vaše geslo.
  9. Razmislite o uporabi ločenega e-poštnega naslova za poslovno in zasebno komunikacijo, da zmanjšate tveganje za zlorabo informacij.
  10. Če ste žrtev prevare prek e-pošte, nemudoma ukrepajte. Spremenite gesla za vse prizadete račune, obvestite svojo banko ali kreditno kartico, če so bili kompromitirani vaši finančni podatki, in prijavite prevaro ustrezni organi.

Več v naših starejših zapisih:

S pomočjo teh nasvetov boste bolje pripravljeni na prepoznavanje in preprečevanje spletnih prevar prek e-pošte.

Ne pozabite, da je na spletu vedno treba ravnati previdno in preudarno ter zaščititi svoje osebne in finančne podatke pred zlonamernimi posamezniki in organizacijami.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT