fbpxBlog

Prehod na Google Analytics 4

prehod na ga4 positiva

Vsi dobro poznamo Google Analytics (GA), priljubljeni spletni analitični program, ki omogoča spremljanje in analizo obiskovalcev vaše spletne strani.  Google je predstavil novo različico Google Analitike, Google Analytics 4GA4, ki vključuje številne nove funkcije in izboljšave v primerjavi z Univerzalno analitiko (UA).

Storitev Google Analytics 4 bo nadomestila Universal Analytics. 1. julija 2023 bodo znamke Universal Analytics prenehale zbirati podatke. Po 1. juliju bodo podatke zbirale samo znamke GA4. Vir: Google

Nova različica vključuje številne nove funkcije in izboljšave, ki so zasnovane za boljšo analizo uporabniškega vedenja. Ena od najpomembnejših novosti v GA4 je poudarek na dogodkih (events) in uporabniških tokovih (user flows), kar vam omogoča, da bolje razumete, kako se vaši obiskovalci obnašajo na vaši spletni strani.

Če ste lastnik spletne trgovine, je potrebno urediti implementacijo za merjenje Enhanced ecommerce podatkov po ustreznih Googlovih smernicah oz. navodilih.

Kako izvesti prehod na GA4?

1. korak: Ustvarite novo znamko/property v svojem računu Google Analytics

Najprej boste morali ustvariti novo znamko v svojem računu Google Analytics. Zgodovinskih podatkov ne bo shranjenih v novi znamki GA4, saj uporablja drugačen model podatkov kot UA, zato se podatki med seboj ne morejo deliti.

Če torej želite obdržati svoje stare podatke, boste morali ustvariti novo znamko in jo konfigurirati tako, da uvozi podatke iz stare.

Za to se prijavite v svoj račun in kliknite na “Skribnik Admin”. Nato izberite “Ustvari znamko/property” iz spustnega menija. Izberite GA4 in sledite navodilom, da dokončate ustvarjanje nove znamke.

2. korak: Namestite Globalni tag za spletno mesto

Ko ste ustvarili novo znamko, je čas, da namestite Globalno oznako (tag) za spletno mesto (gtag.js). Gtag.js je oznaka za JavaScript, ki vam omogoča zbiranje in pošiljanje podatkov v Google Analytics.

Kodo za svojo novo lastnost najdete v razdelku Admin v GA. Pojdite na Admin > Znamka> Informacije za sledenje > Globalna oznaka za spletno mesto. Od tu lahko kopirate in prilepite kodo v kodo vaše spletne strani.

Če uporabljate sistem za upravljanje vsebine (CMS), kot je WordPress, obstajajo tudi vtičniki, ki vam lahko pomagajo pri namestitvi kode gtag.js. Na primer, vtičnik Google Analytics Dashboard za WP.

3. korak: Preverite, ali oznaka deluje

Ko ste namestili kodo gtag.js, je pomembno, da preverite ali deluje pravilno. Najlažji način za to je, uporaba brezplačne razširitve za Chrome Google Tag Assistant.

Za uporabo Tag Assistanta, namestite razširitev in se pomaknite na svojo spletno stran. Tag Assistant bo samodejno zaznal vse Google oznake na strani in vam povedal, ali delujejo pravilno.

Lahko pa uporabite tudi GA Debugger, drugo brezplačno razširitev za Chrome. GA Debugger vam bo prikazal vse zahteve za sledenje, ki jih je ustvarila koda gtag.js, pa tudi morebitne napake, ki so se pojavile.

V pomoč pri celotnem procesu prehoda vam je lahko tudi ta videoposnetek:

4. Korak: Migracija podatkov

Če uporabljate Universal Analytics, lahko svoje obstoječe podatke migrirate v GA4. Ta postopek ni nujen, vendar vam lahko pomaga, če želite ohraniti popoln zgodovinski zapis svojih podatkov.

Za migracijo podatkov se prijavite v svoj GA račun in pojdite na Admin > Property > Data Migration. Od tu boste lahko izbrali, katere podatke želite migrirati in kdaj naj se migracija izvede.

Zaključek

Prehod na GA4 lahko izvedete sami (za prehod seveda potrebujete pravice in dostop do vaše strani in analitike), lahko pa ga za vas izvedemo mi. Obrnite se na nas na info@positiva.si, obstoječe stranke se na nas obrnite na pomoc@positiva.si in z veseljem se vam bomo posvetili.

Pri Positivi smo strokovnjaki za izdelavo spletnih trgovin na Magento in WooCommerce platformah. Izdelamo vam lahko povsem novo spletno trgovino ali optimiziramo obstoječo. Pomagamo vam lahko tudi s spletnim oglaševanjem, oblikovanjem promocijskega materiala in optimizacijo spletnih strani.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT