fbpxBlog

Preselite vaše podjetje na oblak Microsoft Azure

Positiva Microsoft Azure

Sprijaznimo se, niso vsa podjetja navdušena nad mislijo, da bi v svojem poslovanju uvedla kakšno spremembo. Kaj šele, da bi se preselila v oblak. Verjetno ste do sedaj vložili že veliko časa in seveda tudi denarja v izpopolnjevanje svojih procesov na lokalnih strežnikih. Infrastrukturo ste pripeljali do točke, ko deluje … Toda, ali zares deluje? Ali pa v resnici ovira vaše podjetje, ker je tiktakajoča bomba popravkov,varnostnih lukenj ter zastarele programske in strojne opreme.

Če je resnično slednje, je čas da resno pogledate, kako nadgraditi svojo infrastrukturo s platformo v oblaku kot je npr. z Microsoft Azure.

Za vas smo pripravili nekaj razlogov za selitev na oblak, ki jih ne smete prezreti. Še posebno, če želite svoje podjetje zaščititi pred nesrečo, ki vas čaka v neustrezni strežniški sobi ali pri neustreznem zunanjem ponudniku.

Preden se poglobimo, zakaj morate začeti uporabljati oblak za svojo poslovno infrastrukturo, poglejmo podrobneje Microsoft Azure in infrastrukturo kot storitev.

Glede na Microsoftovo študijo malih in srednje velikih podjetij, bo do konca leta leta 2020, 78% malih in srednjih podjetij imelo prilagojeno rešitev računalništva v oblaku.

Kaj je Microsoft Azure Cloud?

Microsoft Azure je tehnologija in infrastruktura, ki temelji na oblaku. Podjetjem vseh velikosti ponuja infrastrukturo kot storitev, tako da lahko izkoristijo zmogljivo računalniško moč (computing power), prostor (storage), varnostno kopiranje (back ups), varnost (security) in reševanje po nesrečah (disaster recovery). Microsoft Azure Cloud je kot nalašč za podjetja, ki želijo najboljšo, najbolj varno in visoko zmogljivo informacijsko infrastrukturo in IT storitve brez velikih stroškov in stroškov vzdrževanja lokalnih strežnikov ter druge starejše strojne opreme.

Video: Kaj je to Microsoft Azure.

Nadaljujmo torej z razlogi za selitev na MS Azure oblak:

Lokalni serverji so slaba ideja

Kaj bi storili, če bi se vaš strežnik zrušil? Bi paničarili? Bi poklicali svojega ITjevca? Ali sploh imate svojega ITjevca, strokovnjaka za informacijsko tehnologijo, ki bi lahko začel postopek varnostne kopije, da se povrne izgubljene podatke? Ne? Torej ste v velikih težavah.

Skoraj 40% malih podjetij nikoli ne okreva od naravne nesreče, kot sta poplava ali požar.

Ne želite si torej postati še ena številka v statistiki, ker pametno podjetje ne čaka do trenutka, ko gre kaj narobe, da se potem končno preselil v oblak.

Kaj pa namestitev in vzdrževanje strojne opreme strežnika? Večino lokalnih strežnikov je treba nadgraditi vsakih 5 let, kar zahteva velike finančne vložke. Če pa se preselite v oblak, vam ni treba skrbeti za lokalno strojno opremo. V oblaku plačate dejansko le tisto kar potrebujete in uporabljate. Vse obnovitve in posodobitve programske opreme pa lahko obravnava vaš ponudnik IT storitev, npr. Positiva. Za vas pa lahko razrešimo tudi vse tehnične probleme ali vprašanja.

server room poor

Slika: Lokalni serverji so slaba ideja (vir slike).

Znano okolje in vmesnik

Obstaja velika verjetnost, da v podjetju že uporabljate Office 365, Exchange in Outlook, kar je odlično. To pomeni, da že uporabljate oblak.

Microsoft Azure ima zelo podoben vmesnik kot aplikacije, ki jih že poznate. Selitev drugih delov vašega podjetja tako postane lažje. Podjetja lahko npr. svoj računovodski sistem premaknejo v oblak s programsko opremo kot je Microsoft Dynamics 365 Business Central. Ta vam omogoča enostavno upravljanje računovodstva, prodaje in poslovanja od kjerkoli imate internet.

70% podjetij, ki jih je anketiral Microsoft, poroča, da so prihranke iz »selitve na oblak«, porabili za vlaganje v širitev svojega poslovanja in rast.

MS azure interface Positiva rešitve

Slika: Microsoft Azure vmesnik.

Zmešajte in vmešajte oblak z lokalnim

Morda si ne želite poslati vseh svojih podatkov v oblak. Tudi to je OK. Nekatera podjetja raje shranjujejo del svojih podatkov na svojih strežnikih. Microsoft je zato ustvaril hibridni oblak, tako lahko še naprej uporabljate svoje strežnike na kraju samem. Hkrati pa lahko izkoristite tudi oblak za zagon aplikacij. To vam omogoča, da izkoristite zmogljive in varne računalniške vire, kadarkoli jih potrebujete.

Video: Azure hibridni oblak.

Varovanje podatkov

Na lokalnih strežnikih se vam lahko zgodi kršitev varnosti (vdor v podatkovni center). Na tisoče podatkov o strankah je lahko kompromitiranih in ogroženih. O najodmevnejših krajah podatkov in vdorih v sisteme ste zagotovo že brali v medijih. Strašljivo pa je, če se zamislite, da se to lahko zgodi tudi vam. Zatorej bi morali storiti vse, da se zaščitite pred nečim takim.

Microsoft je sprejel ogromno ukrepov za zaščito in varovanje podatkov ter infrastrukture svojih strank pred zunanjimi grožnjami in zlonamernimi dejavnostmi. Microsoft Azure Cloud spada med najbolj napredne in zaščitene storitve v oblaku na trgu, saj za šifriranje podatkov uporablja najnovejše varnostne protokole. Tako vaši podatki ostanejo varni, ko potujejo med vašimi napravami in Microsoftovim podatkovnim centrom ter medtem, ko so v shrambi Azure Cloud.

Microsoft Azure ima več kot 90 + certifikatov in potrdil o skladnosti. Bil je tudi prvi večji ponudnik oblaka, ki se je zavezal k predpisom in strogim zahtevam glede varnosti podatkov Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

95% Fortune 500 podjetij uporablja Azure.  Microsoft je tako varen, da celo ameriške zračne sile in ameriška carina uporabljata Azure.

95% Fortune 500 use Azure - Positiva rešitve d.o.o.

Slika: 95% Fortune 500 podjetij uporablja MS Azure (vir slike).

Vgrajena obnovitev po nesrečah in varnostno kopiranje

Ali je vaše podjetje pripravljeno na primer katastrofe? Ali imate pripravljen načrt za obnovo po nesrečah v primeru požara, udara strele ali napada z zlonamerno programsko opremo? Si lahko predstavljate, da izgubljate vse podatke podjetja? Vaše podjetje bi bilo verjetno pohabljeno in onemogočeno.

Študija podjetja InvenioIT je pokazala, da 30% podjetij nima načrta za obnovo po nesrečah.

Če še niste razmišljali o tem scenariju, za vas še ni prepozno. Eden izmed najboljših delov uporabe oblaka Microsoft Azure, za obnovo po nesrečah in varnostno kopiranje, je velikost Microsoftove globalne oblačne platforme. Obstaja rešitev za vse kar počne vaše podjetje in idealna metoda za zaščito teh podatkov.

Azure Site Recovery ščiti večino poslovnih procesov in obremenitev, ki se izvajajo na virtualnih napravah ali fizičnih serverjih. Je tudi neverjetno cenovno ugoden. Plačujete namreč samo za računalniško moč in vire, ki jih potrebujete za vodenje podjetja med izpadom. Uporabljate pa ga samo takrat, ko ga potrebujete.

Azure Backup pa varnostno kopira datoteke, mape, navidezne računalnike, aplikacije in delovne procese v oblak.

Z Microsoftovim varnostnim kopiranjem (Azure Backup) in obnovitvijo v primeru izpada (Site Recovery) lahko znižate stroške lokalne infrastrukturne, ko uporabite Azure kot sekundarno mesto za vodenje poslov med izpadi. Lahko pa v celoti odpravite stroške lokalnega podatkovnega središča, tako da se v celoti premaknete na Azure (obnovitev po katastrofi se v tem primeru nastavi na samem oblaku).

Še to: Micrsoft Azure zagotavlja in jamči 99,9% dostopnost (availability).

Video: Azure Backup.

Selitev vašega podjetja na Azure je lažja, kot si mislite

Ali ste pripravljeni zapustiti svoj stari zapuščeni IT sistem in izkoristiti računalništvo v oblaku? Če je odgovor pritrdilen, razmislite, ali bi to lahko storiti sami? Ali bi raje sodelovati s strokovnjaki za Microsoft Azure Cloud pri Positivi.

Možnost “Naredi si sam – DIY” je lahko izvedljiva, če imate v hiši informacijsko znanje – IT specialiste. Vendar obstaja velika verjetnost, da nimajo dovolj izkušenj z oblakom ali niso opravili dovolj usposabljanj in certifikatov. Ti pa so potrebni za resnično razumevanje, kako najbolje uporabiti oblak in vse možne scenarije uporabe.

Strokovna pomoč in migracija na oblak

Nimate časa in resursov skrbeti o podrobnostih infrastrukture ali upravljati vsega? Pri Positivi imamo skupino strokovnjakov za rešitve v oblaku, ki bodo poskrbeli za vsako zadnjo podrobnost, da bo vaš oblak primeren za vaše podjetje. Naša ekipa vam bo pomagala razumeti oblak in to kako se bo zlil z vašim podjetjem. Oblikovali bomo infrastrukturo, ki jo dejansko potrebujete. Večina naših strank že dalj časa uporablja Microsoft Office 365, samo Azure infrastrukturo pa že uporabljata: Lekarna Soča in Dnevnik.

Prepustite nam, da mi poskrbimo za oblak in vaš IT. Tako boste vi lahko poskrbeli za vodenje vašega podjetja. Obrnite se na nas preko e-pošte info@positiva.si in z veseljem se vam bomo posvetili.

Positiva rešitve d.o.o. je Microsoft Silver partner.

Positiva MS Azure Silver Partner


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT