fbpxBlog

Umetna inteligenca v podjetjih in spletnih trgovinah: trenutno najbolj aktualna orodja in primeri uporabe

umetna inteligenca positiva

Umetna inteligenca – Artificial inteligence (UI – AI) je v zadnjih letih precej spremenila način, kako podjetja in spletne trgovine poslujejo. Z napredkom tehnologije so se razvila številna orodja in aplikacije, ki so omogočila avtomatizacijo, izboljšanje odločanja in večjo produktivnost. V tem članku bomo obravnavali nekaj primerov uporabe umetne inteligence za podjetja in spletne trgovine ter predstavili nekatera trenutno najbolj aktualna orodja na tem področju.

Pa začnimo:

1. Priporočilni sistemi

Ena izmed najbolj razširjenih uporab umetne inteligence v spletnih trgovinah so priporočilni sistemi. Ti sistemi z uporabo algoritmov in podatkov o uporabnikovih nakupih, ogledih in ocenah priporočajo izdelke, ki bi jih lahko zanimali. Tako se poveča zadovoljstvo strank in verjetnost ponovnega nakupa. Primer orodja, ki se uporablja za priporočilne sisteme, je TensorFlow, razvit s strani Google.

2. Procesiranje naravnega jezika

Procesiranje naravnega jezika (NLP) je področje umetne inteligence, ki se ukvarja z razumevanjem, interpretacijo in generiranjem človeškega jezika. To omogoča podjetjem in spletnim trgovinam boljše razumevanje in interakcijo s svojimi strankami. Primeri uporabe NLP vključujejo analizo sentimenta, avtomatizacijo odgovorov na vprašanja strank, prepoznavanje trendov in še več. Trenutno popularna orodja za NLP vključujejo OpenAI GPT-4, Google Cloud Natural Language API in IBM Watson.

3. Optimizacija cen

Umetna inteligenca se vse bolj uporablja tudi za optimizacijo cen v spletnih trgovinah. Algoritmi lahko analizirajo konkurenčne ponudbe, povpraševanje in trende ter samodejno prilagajajo cene, da bi izboljšali prodajo in dobiček. Ena izmed trenutno najbolj priljubljenih rešitev na tem področju je orodje Dynamic Yield, ki se uporablja tudi v podjetju Amazon.

4. Napovedovanje povpraševanja in upravljanje zalog

Umetna inteligenca je prav tako koristna za napovedovanje povpraševanja in upravljanje zalog. Algoritmi lahko analizirajo zgodovinske podatke o prodaji, sezonske trende in druge faktorje, da natančno napovejo prihodnje potrebe po določenem izdelku. To podjetjem omogoča, da bolje upravljajo z zalogami, zmanjšajo stroške skladiščenja in preprečijo pomanjkanje izdelkov. Orodja, ki se uporabljajo za napovedovanje povpraševanja in upravljanje zalog, vključujejo Blue Yonder, DataRobot in Microsoft Azure Machine Learning.

5. Personalizacija

Personalizacija je še ena ključna uporaba umetne inteligence v podjetjih in spletnih trgovinah. UI omogoča, da se uporabnikom prikažejo prilagojene vsebine, ponudbe in izdelki, kar povečuje zadovoljstvo strank in verjetnost nakupa. Primer orodja za personalizacijo je Adobe Target, ki uporablja algoritme za prilagajanje vsebin in ponudb glede na zanimanja in potrebe uporabnikov.

6. Obvladovanje tveganj in preprečevanje goljufij

Umetna inteligenca pomaga tudi pri obvladovanju tveganj in preprečevanju goljufij v podjetjih ter spletnih trgovinah. Algoritmi lahko prepoznajo sumljive vzorce in transakcije ter s tem zmanjšajo tveganje izgub zaradi goljufij ali zlorab. Orodja za obvladovanje tveganj in preprečevanje goljufij vključujejo SAS Fraud Management, FICO Falcon Fraud Manager in IBM Safer Payments.

In nenazadnje:

7. Kreiranje vsebine z umetno inteligenco

Umetna inteligenca lahko pomaga podjetjem in spletnim trgovinam pri generiranju in kreiranju vsebine, kar omogoča bolj učinkovito in stroškovno ugodno ustvarjanje privlačnih vsebin za uporabnike. Ta vidik umetne inteligence je še posebej koristen za podjetja, ki se ukvarjajo z digitalnim marketingom, bloganjem, družbenimi omrežji ali e-poštnim marketingom.

kreiranje vsebine umetna inteligenca positiva

Nekateri načini, kako podjetja izkoriščajo umetno inteligenco za generiranje in kreiranje vsebine, vključujejo:

  • Pisanje člankov in blogov: Umetna inteligenca, kot je GPT-4, lahko samodejno ustvari članke in blog objave na podlagi določenih ključnih besed ali tem. To lahko podjetjem pomaga prihraniti čas in denar, ki bi ga sicer porabili za zaposlovanje pisateljev ali ustvarjalcev vsebine.
  • Generiranje naslovov in oglasnih sporočil: UI algoritmi lahko analizirajo veliko količino podatkov in ugotovijo, kateri naslovi in oglasna sporočila so najbolj učinkoviti pri pritegovanju pozornosti uporabnikov. To podjetjem omogoča boljše rezultate pri oglaševanju in promociji svojih izdelkov ali storitev.
  • Kreiranje vizualne vsebine: Umetna inteligenca se lahko uporablja tudi za generiranje slik, videoposnetkov in animacij. Orodja, kot so Midjourney, DALL-E, Runway ML in Artbreeder, omogočajo podjetjem ustvarjanje privlačnih vizualnih vsebin, ki jih lahko uporabijo na svojih spletnih straneh, družbenih omrežjih ali v e-poštnih kampanjah.
  • Personalizacija vsebine: UI lahko pomaga podjetjem prilagoditi vsebino, ki jo prikazujejo uporabnikom, glede na njihove interese, potrebe in vedenje. To lahko izboljša zadovoljstvo strank, poveča angažiranost in privede do boljših rezultatov pri prodaji.
  • Avtomatizacija objavljanja vsebine: Umetna inteligenca lahko pomaga podjetjem avtomatizirati objavljanje vsebine na različnih platformah in kanalih. To omogoča podjetjem, da se osredotočijo na druge vidike svojega poslovanja, medtem ko UI poskrbi za redno objavljanje privlačnih in relevantnih vsebin.

Z uporabo umetne inteligence za generiranje in kreiranje vsebine podjetja lahko izboljšajo svojo učinkovitost, zmanjšajo stroške in izboljšajo rezultate na področju trženja in prodaje. Pomembno je, da podjetja razumejo, kako najbolje izkoristiti ta vidik umetne inteligence, in izberejo ustrezna orodja in tehnologije, ki jim bodo omogočila doseganje želenih ciljev.

Nekatera orodja in platforme, ki jih podjetja lahko uporabijo za generiranje in kreiranje vsebine z umetno inteligenco, vključujejo:

  • OpenAI GPT-4: Ta napredni model za procesiranje naravnega jezika lahko samodejno ustvari članke, blog objave, naslove in oglasna sporočila, kar podjetjem omogoča hitro in učinkovito ustvarjanje vsebine.
  • DALL-E in Midjourney: Orodji za generiranje slik z umetno inteligenco lahko podjetjem pomagata ustvarjati privlačne vizualne vsebine za svoje trženjske kampanje in promocije.
  • Runway ML: Ta platforma omogoča uporabo umetne inteligence za ustvarjanje videoposnetkov, animacij in drugih vizualnih vsebin, ki jih lahko podjetja uporabijo na svojih spletnih straneh ali družbenih omrežjih
  • Hootsuite: To orodje za upravljanje družbenih omrežij omogoča podjetjem avtomatizacijo objavljanja vsebine na različnih platformah in kanalih, kar jim prihrani čas in trud.

Zaključek

Umetna inteligenca ponuja številne priložnosti za podjetja in spletne trgovine, da izboljšajo svoje poslovanje in povečajo konkurenčnost na trgu. Z razumevanjem in uporabo različnih vidikov umetne inteligence, kot so optimizacija cen, upravljanje zalog, personalizacija, preprečevanje goljufij in generiranje vsebine, podjetja lahko izkoristijo te napredne tehnologije za izboljšanje svojih poslovnih procesov in doseganje boljših rezultatov.

Človeški zaključek 🙂

Ta prispevek je bil napisan s pomčjo Chat GPT 4 – Plus.

gpt 1 positiva

Slike v članku so bile narejene s pomočjo orodja Midjourney.

V zadnjih letih so se raziskave in razvoj UI pospešili, kar je privedlo do pomembnih napredkov na različnih družbenih področjih. Vstopamo v zanimive čase, ko bo napredek rasel še bolj eksponentno. Da boste ostali na tekočem, vam seveda svetujemo prebiranje našega bloga ter sorodnih vsebin (na temo umetne inteligence je zanimiv blog AI valley).

Priporočamo tudi podcast z direktorjem podjetja Open – AI:


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT