fbpxBlog

Varnostna kopija je rešilna vrv za obnovitev podatkov

Varnostna kopija je rešilna vrv za obnovitev podatkov

Naš Miha je v Računalniških novicah spregovoril o pomenu varnostnih kopij.

Za pokušino si lahko preberete naslednji sestavek:

“Varnostna kopija podatkov vašemu podjetju omogoča izhod v sili, ko iz kakršnegakoli razloga izgubite dostop do bistvenih podatkov.”

Pri izvajanju ali pregledovanju praks varstva podatkov se podjetja soočajo z izbiro, kje bodo shranjeni podatki. Vse več posameznikov in podjetij se zanaša na oblak za shranjevanje podatkov. Zakaj? Tako platforme programske opreme kot storitve (SaaS) obljubljajo enostavno uporabo in napredne vgrajene varnostne ukrepe. Ravno varnost je najbolj pogosta prodajna točka SaaS platform. Konec koncev, podatki so shranjeni izven podjetja na oddaljenem strežniku, kar pomeni, da so varni pred kibernetskimi nepridipravi, kajne?

Za hrambo v oblaku pa varnostna kopija v oblaku ni samoumevna. Podobno kot fizična hramba, niti oblak ne zagotavlja neprebojne zaščite v vseh scenarijih.

Zakaj podjetja oklevajo pri vzpostavitvi sistema varnostnega kopiranja podatkov?

Danes je skoraj vsaka aplikacija zasnovana za delo v oblaku, kar ni presenetljivo. Platforme v oblaku SaaS podjetjem ponujajo veliko prednosti, vključno s takojšnjim in oddaljenim dostopom, podporo različnih naprav in brezhibnimi posodobitvami, toda ne zagotavljajo večje mere varnosti.

V primeru kibernetskega dogodka, na primer da napadalec pridobi dostop do storitev v oblaku ali v primeru nenamernega brisanja podatkov s strani enega od zaposlenih, se v večini primerov lahko zanesete le na osnovne varnostne funkcije platforme SaaS. Če storitev izrecno ne navaja, da ponuja storitev varnostnega kopiranja, potem morate domnevati, da le-ta ni vključena v vaš oblačni paket.

Pogost pomislek, še posebej v manjših podjetjih, je, zakaj bi sploh potrebovali varnostne kopije podatkov. Vendarle je podjetje majhno in posledično neprivlačna tarča nepridipravov, kajne?

Potemtakem bi se morali vprašati tudi,če potrebujete zavarovanje za avto ali hišo? Življenjsko polico ali zdravstveno zavarovanje? Možnosti, da vam hišo uniči požar ali na avto pade drevo, so izredno majhne, a vseeno se odločite za zavarovanje.

Enako razumevanje bi morali uporabiti tudi pri zaščiti podatkov. Kljub temu pa veliko podjetij s pomanjkljivo politiko še naprej izziva kolo sreče. Le-te lahko doleti enaka usoda kot podjetja, ki so svoje podatke hranila izključno na podatkovnem centru OVH.

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

Za vsa varnostna vprašanja pa smo vam vedno na voljo na: info@positiva.si.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT