fbpxBlog

3 najboljše odprtokodne platforme za spletno prodajo

3 najboljše platforme za spletno prodajo

Če ste lastnik podjetja, ki se je odločilo za spletno prodajo, je ena vaših najpomembnejših odločitev ta, da se odločite na kateri platformi boste odprli svojo spletno trgovino.

Vsak posel je zgodba zase in lepota spletne prodaje je v tem, da lahko skoraj vsi najdejo najboljšo rešitev in platformo zase.

Preden pa izberete pravo platformo, morate narediti korak nazaj in razumeti temeljne razlike med: SaaS (Software as a Service) in odprtokodnim (Open source) modelom.

Čeprav gre za pomembno odločitev, je izbira odvisna predvsem od vaših želja. Na koncu boste v vsakem primeru vedno dobili spletno trgovino, vendar pa se bodo njene zmogljivosti razlikovale.

V nadaljevanju si lahko preberete razlike med SaaS in odprtokodnimi rešitvami ter tri najboljše odprtokodne platforme, ki jih priporoča ekipa Positive.

SaaS vs Open-Source

Saas

Programska oprema kot storitev (Software as a Service – SaaS) je model licenciranja in zagotavljanja programske opreme, pri katerem ponudniki gostijo ključne funkcionalnosti, kot so sistemi za spletno prodajo ali CRM sistemi. Te za periodično plačilo dajo na voljo lastnikom spletnih mest (strankam). V prenesenem pomenu je SaaS kot najem poslovnega prostora: trgovci plačujejo najemnino, dokler želijo uporabljati nepremičnino.

Ponudniki platform SaaS zagotavljajo, vzdržujejo in gostujejo platformo v okviru svojih storitev. To pa pomeni, da so uporabniki omejeni pri urejanju ali spreminjanju programske kode, posledično pa so omejeni tudi v uporabi.

SaaS ime svoje prednosti. V vsakdanjem življenju uporabljamo že precej izdelkov in storitev na principu naročnine (Office 365, Netflix, Spotify …). In če ste lastnik podjetja, ki se ukvarja s spletno prodajo, imate verjetno precej dela že z drugimi opravili – brez tega, da bi se vam bilo treba ukvarjati še z razvijalci in gostovanjem.

Obljuba o preprostosti in osredotočenosti samo na vaš posel (nad vsem ostalim), naredi SaaS rešitve zelo privlačne za veliko podjetij. In ena najbolj popularnih rešitev SaaS  za spletno prodajo je: Shopify.

shopify positiva rešitve d.o.o.

Slika 1: Administratorski pogled trgovine Shopify

Odprtokodne storitve

Odprta koda pomeni, da programska oprema svojim uporabnikom omogoča pregledovanje, spreminjanje in razširjanje izvorne kode za lastne namene. To pomeni, da je lastnik spletnega mesta odgovoren za namestitev sistema na “svoj” strežnik (strežnik po izbiri), konfiguracijo gostovanja, stalno upravljanje vseh tehnologij, varnost, posodobitve in splošno delovanje spletnega mesta.

Glavna prednost odprtokodne platforme za spletno prodajo je, da imajo spletni trgovci popoln dostop do izvorne kode programske opreme. Če vam manjka kakšna funkcionalnost, jo lahko vi ali vaša agencija izdela posebej za vaše potrebe. Okoli platform pa so se razvile tudi velike razvojne skupnosti, ki jih lahko “uporabite”. Odprtokodna programska oprema je znana po svoji prilagodljivosti.

Odprtokodne platforme so zmogljive in prilagodljive, vendar pa so lahko tudi zelo zapletene, zato se z njimi najbolje spopadajo usposobljeni razvijalci.

Odprtokodne rešitve zvenijo kot nekaj, kar rešuje izzive in omejitve SaaS.  To lahko drži, ali pa tudi ne. Z odprtokodno platformo lahko vsekakor dosežete veliko več, vendar pa je veliko odvisno od izbire prave odprtokodne platforme in dobrih partnerjev (razvijalcev – s katerimi boste sodelovali).

3 najboljše odprtokodne platforme za spletno prodajo

Magento Open Source (Community Edition): Kralj odprtokodnih platform

Magento je odprtokodna platforma za elektronsko poslovanje (spletno prodajo), ki je v lasti družbe Adobe. Mnogi trgovci menijo, da je Magento najboljša odprtokodna platforma za elektronsko poslovanje. Ima velik delež trga spletne prodaje in je že vrsto let vodilni “player” v panogi. Magento in odprta koda sta še vedno najbolj priljubljena med našimi večjimi strankami. Magento je najboljša rešitev z največjim naborom funkcij in robustnostjo za trgovce B2B in B2C.

Najpomembnejše funkcije so uporaba različnih valut in podpornih jezikov, upravljanje več trgovin in carinski moduli.

Široka paleta tem (oblik-designov), vtičnikov in dodatkov je še ena prednost uporabe Magenta. Njegova močna skupnost ponudnikov razširitev je namreč že rešila večino potreb trgovcev z različnimi razširitvami, ki so na voljo na tržnicah. Magento je tudi platforma za elektronsko poslovanje z več trgovinami (multistore). Tako ta platforma uporabnikom zagotavlja prilagodljivost in neskončno razširljivost.

Vse to pa ima žal svojo ceno. Z Magentom 2 so dnevi, ko je bilo mogoče na tej platformi upravljati razmeroma poceni spletno trgovino, žal minili. Resursi, ki so potrebni za nemoteno in tekoče delovanje Magento 2 spletne trgovine, so “precej” višji kot pri Magento 1.

Če vaša spletna trgovina še vedno nahaja na Magento 1, vas vabimo, da si preberete naš starejši zapis o migraciji na Magento 2.

magento positiva rešitve

Slika 2: Administratorski pogled trgovine Magento 2

WooCommerce: Priljubljena platforma za spletno prodajo

WooCommerce je začetnikom prijazna odprtokodna rešitev spletno prodajo. Natančneje, gre za vtičnik za WordPress in ne za polnopravno platformo.

Namestitev je brezplačna, zato je idealna za cenovno občutljive uporabnike, vendar boste morali kljub temu plačati za gostovanje, izboljšano varnost in določene dodatke (razširitve). WooCommerce ne ponuja oblačne različice svojega izdelka.

WooCommerce platforma je izjemno priljubljena in deluje na več kot 400.000 spletnih mestih. Vsebuje praktično vse funkcionalnosti, ki jih potrebujete za začetek spletne prodaje. Prek sistema razširitev pa se lahko omislite tudi več naprednih možnosti.

Zagon trgovine na platformi WooCommerce pomeni, da ste v igri, vendar pa imate še veliko prostora za izboljšave.

Slika 3: Administratorski pogled trgovine WooCommerce

Shopware: Izzivalec

Shopware je odprtokodna platforma za elektronsko poslovanje. Je sodobna, preprosta in kakovostna rešitev, ki omogoča rast in razvoj trgovcev na drobno.

Je v lasti nemškega podjetja Shopware AG, ki je bilo ustanovljeno leta 2000. Podjetje že več kot 20 let nenehno vlaga v razvoj platforme, ki je zaradi svoje kakovosti postala najhitreje rastoča v regiji DACH (Nemčija, Avstrija in Švica). Z različico Shopware 6, je Shopware pripravljen povečati svoj delež na svetovnem trgu.

Relativno velika skupnost okoli platforme Shopware uporabnikom zagotavlja več kot 4.000 razširitev in certificirano strokovno podporo. Danes več kot 100.000 podjetij upravlja svoje spletne trgovine z rešitvijo Shopware.

Shopware 6 uporablja sodobne tehnologije (Symfony – backend in Vue.js – frontend), ki so za razvijalce privlačnejše za uporabo, v primerjavi z bolj tradicionalnimi tehnologijami, ki jih uporabljajo konkurenti.

Slika 4: Administratorski pogled trgovine Shopware

Katera platforma je najboljša za vaš posel?

Magento

Odkar je bil razvit, je Magento poganjal približno 750.000 spletnih mest, od tega je trenutno živih več kot 200.000 spletnih mest. Ta številka je še vedno pri vrhu po številu uporabnikov platforme za elektronsko poslovanje.

Magento je najboljša platforma za elektronsko poslovanje za večja podjetja, ki imajo veliko prometa in iščejo odlično tehnično podporo, namestitev in odpravljanje težav. Magento lahko imenujemo industrijski standard na področju sistemov CMS za elektronsko poslovanje. Število funkcij in konfiguracij sistema Magento 2 se zdi skoraj neskončno.

Z Magentom boste imeli enostavno in pregledno navigacijo po spletnem mestu, vaše spletno mesto bo tudi SEO “ready”.

Če govorimo v športnem žargonu, je vodenje trgovine na platformi Magento enako teku maratona. Zahteva veliko priprav in truda, je bolj zamudno, podpora partnerja (agencije razvojnikov) pa je nujna. Toda na koncu se vse poplača, saj je občutek neprecenljiv, poleg tega pa ste v družbi vodilnih v panogi.

Vendar pa to žal ni primerno za vsa podjetja. Ko je platformo prevzel Adobe, se je Magento začel profilirati za večja podjetja, ki od platforme zahtevajo, da na svojem hrbtu nosi veliko breme. Uporaba različnih valut in podpora več jezikov, upravljanje več trgovin, zapleteni tokovi B2B in večnivojske integracije so nekaj, kar Magento najbolje obvlada.

WooCommerce

Medtem ko Magento ponuja več funkcij in je na splošno namenjen kompleksnejšim podjetjem, je WooCommerce lahko odlična izbira za tiste, ki šele začenjajo, saj ga je veliko preprosteje nastaviti in začeti uporabljati.

Trgovci lahko dosežejo tudi veliko prilagoditev po meri, ki bi jih lahko dosegli z Magento ali Shopware platformama. Vendar še vedno potrebujejo enako strokovno podporo, da dosežejo potrebne delovne procese in da trgovina dobro deluje.

Shopware

V zadnjih nekaj letih je Shopware postal  dobra alternativa za manjša podjetja, ki želijo v prihodnosti rasti.

Upoštevajoč  hitro rast in razvoj današnjih tehnologij, Shopware svojim strankam zagotavlja trajnostno rešitev (ni realne bojazni, da bi v prihodnosti ostali na “mrtvi” platformi).

Z dobrimi temelji in novo tehnično podlago, ki ponuja manj zapletenosti in večjo prilagodljivost, je Shopware dobro pripravljen na prihodnje tehnične izzive v svetu spletne prodaje. Zaradi kulture preglednosti in odprtosti Shopware zagotavlja celovit pregled razvoja svojih izdelkov (zlasti tega, na čem trenutno dela in na čem bo delal v prihodnosti).

V primerjavi z Magentom je Shopware primernejši za mala in srednje velika podjetja. Vzeti pa morate v obzir, da ima na voljo manj funkcionalnosti od Magenta.

Za konec

V prikazani tabeli si oglejte glavne prednosti posameznih odprtokodnih platform:

Slika 5: Primerjava platform za spletno prodajo

Če ste še vedno v dvomu, katera platforma je primerna za vaš posel, nam pišite na info@positiva.si in z veseljem se vam posvetimo.

Vabljeni tudi ogledu našega portfolia, kjer smo pri Positvi skozi leta za naše stranke razvili spletne trgovine na različnih platformah.

Slika 6: Portfolio Positiva rešitve d.o.o.

 


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT