fbpxBlog

Razmišljate o spletni trgovini?

Spletne_trgovine_primerjava

Izbira prave platforme za spletno trgovino zna biti zahtevno in mučno opravilo. Trg ponuja malo morje opcij in nobena ni zares slaba. Da boste vedno poslovali z dobičkom morate izbrati rešitev, ki bo zadovoljila vaše začetne potrebe in vam bo hkrati omogočala dodatne funkcionalnosti za rast.

Da vam prihranimo mučno izbiro ter čas, smo za vas pripravili primerjavo treh najbolj zanimivih platform po petih najpomembnejših kategorijah.

Naj se borba začne!

SHOPIFY VS. MAGENTO VS. WOOCOMMERCE

Shopify

Shopify_Positiva

Začnimo s Shopifyem, ki je eden izmed vodilnih ponudnikov na trgu. Shopifyeva košarica deluje v oblaku, kar pomeni, da vse zadeve v zvezi s kodo ureja Shopify. Kljub temu pa vam omogoča kontrolo nad urejanjem HTMLja in CSSa.

Danes je Shopify ena izmed najbolj enostavnih, zanesljivih in popularnih e-trgovinskih rešitev, ki služi preko 325 000 trgovinam po vsem svetu. Če bi si sami hitro radi zgradili trgovino, ki bo hkrati še enostavna za uporabo, potem je vaša prva izbira Shopify.

Shopify se nenehno razvija in posodablja, znani so po nenehnih novotarijah. Nedavno so tudi razvili integracijo s priljubljenim Amazonom.

Prijaznost do uporabnikov

Shopify je zelo enostaven za uporabo. Njegov »drag and drop« urejevalnik in enostavna orodja bodo zagotovili nemoteno uporabo tudi novincem, ki niso najbolje tehnično podkovani. Tudi njegova administratorska orodja so lahko za zgled ostalim platformam. Nakupovalna izkušnja vaših kupcev pa bo preko Shopifya tekla gladko in nekomplicirano.

Cena in dodatni stroški

Shopify ponuja 14 dnevno brezplačno testno uporabo, po tem obdobju pa potrebujete mesečno naročnino. Cene se začnejo pri 29$ za osnovni paket. Omembe vreden je tudi podatek, da morate plačati provizijo za uporabo kreditnih kartic, maksimum tega stroška znaša 2,9% ter 30 centov po nakupu.

Alternativa je uporaba spletnih plačil. V tem primeru ne boste plačali za uporabo transakcij preko Shopifyjevega plačilnega sistema. Plačali pa boste do 2% provizijo za zunanje ponudnike kot so PayPal. Glede na navedeno zna biti Shopify relativno drag za vzdrževanje, saj se mesečni stroški zvišujejo proporcionalno z vašo rastjo.

SEO

Shopify je lahko precej SEO optimiziran, vključuje vse najpomembnejše komponente za optimizacijo. Urejate lahko tage v naslovih, meta opise, URLje podstrani, alt tage za slike …

Predloge in design

Shopify ponuja veliko plačljivih tem za vašo prvo spletno trgovino, vsi njegovi designi delujejo v responisve načinu. Ker pa Shopify deluje v oblaku, bodo vaše možnosti kostumizacije omejene. Trenutno je na voljo le 9 brezplačnih predlog, cene za plačljivih pa se začnejo pri 140$.

Trije primeri Shopify spletnih trgovin:

https://www.pipsnacks.com/

https://www.goodasgold.co.nz/

https://www.deathwishcoffee.com/

Podpora

Na tem področju je Shopify zmagovalec, saj svojim strankam ponuja 24-urno podporo. Pomoč lahko dobite preko e-pošte, telefona ali live chata. Če bo šlo kaj narobe, boste zagotovo dobili asistenco. Poleg tega pa ima Shopify tudi velik nabor video tutorialov ter navodil za uporabo.

Magento

Magento_Positiva

Magento je trenutno najbolj prilagodljiva e-trgovinska platforma. Je prava mojstrovina, saj tehničnim zanesenjakom ponuja neskončno možnosti. Magento podpira več valut, več davčnih stopenj, produktne skupine, skupine kupcev … Ima enostavno integracijo z različnimi plačilnimi sistemi kot je npr. PayPal.

Magento trgovine izgledajo profesionalno in dobro organizirane. Platforma ponuja največ funkcionalnosti in opcij, da si z njimi zgradite najbolj optimalno spletno trgovino. V ponudbo je vključeno praktično vse od promocij, do privatnih prodaj, segmentacije kupcev …

Magento je odprtokodna rešitev z bogatim naborom dodatkov, če pa si boste zaželeli še dodatnih prilagoditev, vam bomo razvijalci Positive z veseljem ustregli.

Prijaznost do uporabnikov

Če niste ravno najbolje tehnično podkovani, potem boste za postavitev Magento spletne trgovine potrebovali ekipo Positive. Ko pa bo trgovina postavljena, jo boste lahko urejali in vzdrževali sami.

Cena in dodatni stroški

Magnto ponuja dve opciji:

–          CE (Community Edition) je popolnoma zastonjska različica, zanjo prav tako ne potrebujete mesečne naročnine. Rešitev je namenjena majhnim in srednje velikim podjetjem.

–          EE (Enterprise Edition) različica je namenjena velikim trgovskim podjetjem, cena pa je odvisna od obsega poslovanja. Začne pa se pri cca. 18 000 $ letno.

SEO

Magento je najbolj SEO optimiziran med vsemi platformami. Omogočal vam bo optimizacijo po vseh relevantnih faktorjih.

Če vas zanima kaj več o najpomembnejših dejavnikih, ki vplivajo na optimizacijo spletnih strani, vas vabimo k ogledu našega periodnega sistema optimizacije spletnih strani.

Predloge in design

Ker je Magento tako zelo popularen in razširjen, obstaja zanj malo morje predlog. Veliko jih lahko najdete na Magento extension store in velika večina jih je prijaznih do uporabnikov, prilagodljivih in v responsive načinu. Najcenejše se dobi že za manj kot en dolar. Veliko izbiro plačljivih tem pa boste našli tudi na spletnih tržnicah kot sta ThemeForest ali TemplateMonster.

Trije primeri Magento spletnih trgovin:

http://www.thediscoverystore.co.uk/

https://www.hellyhansen.com/

https://www.ospreylondon.com/

Podpora

Če se odločite, da naročite Magento trgovino pri Positivi, bomo za vse tehnične zagate poskrbeli mi.

V kolikor pa se lotite postavitve spletne trgovine sami, se boste CE uporabniki morali zadovoljiti s spletnimi forumi. Skupnost razvijalcev je ogromna in zagotovo boste našli odgovor na še tako kompleksno vprašanje.

Magento EE uporabniki pa boste v primeru težav deležni uradne podpore Magenta.

WooCommerce

WooCommerce_Positiva

Če ste že uporabnik WordPressa in bi si želeli hitro dodati e-trgovinski element na vašo spletno stran, potem je za vas najprimernejša in najenostavnejša rešitev implementacija WooCommerce vtičnika. WooCommerce tako poganja že preko 28% vseh spletnih trgovin.

WooCommerce je razširljiva in prilagodljiva odprtokodna rešitev, ki ima vse osnovne funkcije potrebne za spletno trgovino. Ponuja npr. več produktnih tipov, nastavitve dostave, vodenje zaloge, kupone, različne plačilne metode … Poleg tega je WooCommerce razširljiv tudi z lastnimi in WordPress dodatki ter temami. Sama platforma WooCommerca ponuja več kot 350 razširitev, dodatkov in tem.

Prijaznost do uporabnikov

WooCommerce je le malenkost bolj zahteven za uporabo kot Shopify. Ampak če ste si že sami postavili WordPress blog, z njim ne bi smeli imeti večjih težav. Ko boste inštalirali WooCommercev vtičnik, vas bo intuitiven in enostaven vodič (wizzard) peljal skozi vse ključne elemente, ki jih je potrebno razumeti.

Cena in dodatni stroški

WooCommerce in njegove posodobitve so zastonj. Če pa se vam bo poleg osnovnih funkcij zahotelo še kaj več, ima WooCommerce market lepo bero dodatkov katerih cena se začne pri 49$.

V strošek morate vračunati tudi WordPress poslovni paket, ki vas bo stal 28 $ na mesec.

SEO

WooCommerce vam omogoča precej SEO opcij, saj enostavno izkorišča WordPressovo integracijo vsebine. Prav tako pa je na Woo marketu na voljo kar nekaj dodatkov, ki vam bodo še olajšali optimizacijo.

Predloge in design

Če smo iskreni, je na področju designa WooCommerce v veliki prednosti pred Shopifyem in Magentom, saj lahko vsako WordPress temo nadgradite z WooCommercem. Sam WooCommerce pa vam ponuja tudi lastnih 10 tem s katerimi lahko začnete v trenutku.

Poleg navedenega lahko na spletnih tržnicah kot so Themeforest najdete še več privlačnih designov.

Če pa bi si začeli začeti v tem trenutku, vam priporočamo tole WooCommercevo temo, ki je na voljo brezplačno.

Trije primeri WooCommerce spletnih trgovin:

https://clintonelectronics.com/

https://www.sodashi.com.au/

https://heladitos.com/

Podpora

Ker je WooCommerce odprtokodna rešitev, je uradni support precej omejen. Kodo lahko seveda urejate sami, rešitve pa lahko iščete na WordPress forumih. Poskusite pa lahko oddati uradni zahtevek za podporo preko WooCommerceve spletne strani.

Zaključek

Vsaka izmed zgoraj navedenih platform ima svoj smisel in katero si boste izbrali je odvisno od vaših začetnih potreb.

Če bi radi svojo poslovno priložnost kar najhitreje preverili na trgu, potem vam svetujemo, da si sami zgradite spletno trgovino preko Shopifya. Ko vas bo platforma začela omejevati, nas pokličite in za vas bomo opravili migracijo na Magento.

Če že imate uveljavljeni posel in si želite popolno spletno trgovino, ki bo izgledala in delovala po vaših željah in potrebah, potem je za vas najbolj optimalno, da naročite Magento trgovino pri Positivi. Naša ekipa je hitra, zanesljiva in profesionalna z ogromno referencami. Naša poprodajna podpora pa vam bo na voljo v vsakem trenutku, ko bo šlo kaj narobe.

V kolikor že imate WordPress blog in si želite hitro in enostavno dodati spletno trgovino, potem je za vas prava izbira WooCommerce. Ko pa vam bo rešitev postala premajhna, nas lahko prav tako kot pri Shopifyu pokličite in za vas bomo hitro opravili migracijo na Magento.

Sedaj veste kako in kje se lotiti vaše prve spletne trgovine, ekipa Positive pa vam želi uspešno in podjetno poletje.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT