fbpxBlog

Trendi na področju digitalnih rešitev: Kaj lahko pričakujemo v prihodnjih letih?

trendi na področju digitalnih rešitev - positiva rešitve

Naš nedavni blog o umetni inteligenci (AI, UI) je bil deležen velikega zanimanja ter burnih reakcij iz obeh polov. Tako iz pola ZA, kot tudi pola PROTI umetni inteligenci.

Komentarji pod objavo na Facebook-u, pa so bili tako razred zase:)

FB LINK - umetna inteligenca - positiva rešitve

Slika: FB objava članka o umetni inteligenci. Link na FB in komentarje.

Da bi se lahko vi in vaša organizacija lažje pripravili na prihodnost in izzive, ki jih ta prinaša, smo za vas pripravili in raziskali nekaj trendov ter smernic, ki bodo oblikovali svet digitalnih in spletnih rešitev v prihodnjih letih.

Pa začnimo:

1. Umetna inteligenca in strojno učenje

Ponovno 🙂 Umetna inteligenca (AI) in strojno učenje bosta še naprej igrala pomembno vlogo v spletnem razvoju. AI se bo vse bolj uporabljala za optimizacijo spletnih strani, avtomatizacijo testiranja in razvoj priporočilnih sistemov. Strojno učenje bo pomagalo pri analizi obnašanja uporabnikov in predvidevanju njihovih potreb, kar bo omogočilo boljše prilagajanje in personalizacijo izkušenj za uporabnike. AI lahko izkoristite tudi za generiranje vsebine, tako teksta kot tudi slikovnega in video materiala.

ai statistika positiva

Slika: AI statistika. Vir: Findweb3.

2. Internet stvari (IoT)

Internet stvari (IoT) je tehnološki trend, ki povezuje številne naprave in sisteme, da delujejo skupaj in si izmenjujejo podatke. V prihodnjih letih bomo videli še več integracij med spletnimi stranmi, aplikacijami in IoT napravami, kar bo omogočilo še večjo učinkovitost in fleksibilnost pri upravljanju podatkov in storitev.

IOT statistika Positiva

Slika:Število naprav, povezanih z internetom stvari (IoT) po svetu, od leta 2019 do 2021, s napovedmi od leta 2022 do 2030. Vir: Statista.

3. Spletna zmogljivost in optimizacija

Hitrost in zmogljivost spletnih mest bosta še naprej ključna dejavnika za uspeh na spletu. Podjetja bodo morala nenehno izboljševati in optimizirati svoje spletna mesta, da zagotovijo najboljše možne izkušnje za uporabnike. To vključuje uporabo naprednih tehnik kompresije, prilagajanje in optimizacijo slik ter uporabo orodij, kot so CDN (Content Delivery Network), za hitrejše nalaganje strani.

hitrost strani je izjemnega pomena - positiva rešitve

Slika: Hitrost strani je izjemnega pomena za konverzije. Vir: Hubspot.

4. Virtualna in razširjena resničnost

Virtualna (VR – Virtual reality) in razširjena resničnost (AR – Augmented reality) bosta vse bolj prisotni, saj se te tehnologije vse bolj razvijajo in postajajo vse bolj dostopne. To bo odprlo nove možnosti za interakcijo z uporabniki, vključno z virtualnimi ogledi, izobraževanjem in spletno trgovino. Razširjena resničnost bo omogočila bolj interaktivne izkušnje, ki bodo povezale digitalni in fizični svet, medtem ko bo virtualna resničnost omogočila popolnoma nove načine za potopitev uporabnikov v digitalne svetove.

VR stats positiva rešitve d.o.o.

Slika: VR statistika. Vir: Zippa.

5. 3D grafika in animacije

S hitrim razvojem grafičnih tehnologij lahko pričakujemo, da bodo 3D grafika in animacije vse bolj prisotne na spletnih straneh in aplikacijah (ta točka je močno povezana s prejšnjo točko VR in AR). To bo omogočalo bolj vizualno privlačne in interaktivne izkušnje za uporabnike ter ustvarilo nove možnosti za predstavitev izdelkov in storitev.

6. Napredni spletni vmesniki in uporabniške izkušnje

Uporabniška izkušnja (UX – User experience) in uporabniški vmesnik (UI – User interface) sta ključna dejavnika za uspeh spletnih strani, trgovin in aplikacij (seveda tudi mobilnih). V prihodnjih letih bodo inovacije na področju UX/UI omogočale še bolj intuitivne, privlačne in učinkovite načine za interakcijo z uporabniki. To vključuje uporabo naprednih tehnologij, kot so glasovno upravljanje, gestikulacija, pa tudi uporabo biometričnih podatkov za izboljšanje varnosti in zasebnosti.

UX je zelo pomemben - Positiva rešitve d.o.o.

Slika: UX statistika. Vir: Zippa.

7. Blockchain in varnost spletnega razvoja

Blockchain tehnologija, ki omogoča decentralizacijo in varnost podatkov, bo vse bolj uporabljena v spletnem razvoju. Ta tehnologija lahko pomaga pri zagotavljanju varnosti, zasebnosti in transparentnosti podatkov ter pri preprečevanju zlorab in vdorov.

cryoto stats positiva rešitve d.o.o.

8. API (Application Programming Interface) ekonomija

V prihodnjih letih bomo videli še več povezav med različnimi aplikacijami, storitvami in platformami, kar bo omogočilo boljše izmenjave podatkov in funkcionalnosti. API ekonomija bo spodbujala rast in inovacije, saj bodo podjetja lahko izkoristila moč različnih tehnologij in storitev za ustvarjanje bolj integriranih in učinkovitih rešitev.

9. Etični in trajnostni razvoj

Etične in trajnostne prakse bodo vse bolj pomembne pri poslovanju, saj se podjetja in uporabniki zavedajo vpliva tehnologij in gospodarstva na okolje in družbo. To vključuje zmanjšanje energetske porabe, zmanjšanje količine odpadkov in optimizacijo vseh sredstev.

Sam trg postaja vse mlajši (vse več mlajših kupcev nakupuje preko spleta, hkrati so mlajši kupci bolj ozaveščeni do okolja) in vse bolj ozaveščen o vplivu blagovnih znamk na okolje. Pomembno je vse, od vaše embalaže do vaše dobavne verige, dajati morate prednost okoljski trajnosti pri vsem kar počnete. Kljub dodatnim stroškom, ki jih lahko to kratkoročno prinese, vam to lahko pomaga privabiti in ohraniti stalno bazo strank.

Go Green Positiva rešitve d.o.o.

Slika: Zeleno je moderno. Vir: Theroundup

Zaključek

Podjetja, ki so sposobna prepoznati in se prilagodit trendom ter izkoristiti njihove prednosti, bodo vedno uspešna in konkurenčna na trgu. Prihodnost je polna izzivov, vendar tudi priložnosti za tiste, ki so pripravljeni sprejeti in izkoristiti te spremembe.

Podjetje Positiva je hitro rastoče visoko tehnološko podjetje, ki povezuje kreativnost s programskimi orodji. Bogate izkušnje s področja klasičnega tržnega komuniciranja združujemo z razvojem digitalnih orodij v optimalen splet komunikacijskih rešitev za naše naročnike.

Positiva se ukvarja z izdelavo spletnih strani, portalov in trgovin, mobilnih, spletnih in poslovnih aplikacij ter snovanjem in izvedbo komunikacijskih strategij in oglaševalskih kampanj.

Obrnite se na nas preko elektronske pošte info@positiva.si in z veseljem se vam posvetimo.


Luka Žvar

Project manager at Positiva d.o.o.Začnimo
vaš projekt


Vsaki stranki se posvetimo 100 odstotno. Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najbolj optimalno rešitev za vaš posel, skupaj bomo ustvarili nekaj čudovitega.


ZAČNIMO PROJEKT
ZAČNIMO PROJEKT